Σελίδες

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ιδρυτική Διακήρυξη Αριστερής Ενότητας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Από σήμερα και τυπικά, στην σχολή μας δραστηριοποιείται μια νέα πολιτική συλλογικότητα, η Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.), η οποία φιλοδοξεί να καταστεί ένας αξιόπιστος φορέας δράσης εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τι είναι η ΑΡ.ΕΝ.:

Η Αριστερή Ενότητα εκφράζει στα πανεπιστήμια τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και λειτουργεί στα πλαίσια της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με τις όμορες δυνάμεις. Σε ότι αφορά στην κοινωνία, η ΑΡ.ΕΝ. Πολιτικών Επιστημών στηρίζει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, διατηρώντας παράλληλα επιφυλάξεις για την πορεία του κι ασκώντας κριτική όπου κριθεί απαραίτητο. Οι λόγοι που η παράταξη αυτή εμφανίζεται σήμερα στην σχολή μας έχουν να κάνουν: α) Με την παθητικοποίηση και την αδράνεια των πολιτών, την απογοήτευση που τους έχει προκαλέσει το σοκ των απανωτών μνημονίων που γκρεμίζουν τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Η απλή εναπόθεση των ελπίδων μας σ'έναν πολιτικό φορέα-εντολοδόχο, όση καλή διάθεση και ικανότητες κι αν αυτός διαθέτει, βρίσκεται ενάντια στις παραδόσεις, τις πεποιθήσεις και τις προθέσεις της Αριστεράς. β) Με την οικτρή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας που σκοτώνει τις ελπίδες κάθε νέου να ζήσει μια τουλάχιστον αξιοπρεπή ζωή και φέρνει τον καθένα μας μπροστά στον κίνδυνο του να μείνει άνεργος, άστεγος και υποσιτιζόμενος, την ίδια στιγμή που ο ναζιστικός κίνδυνος ελοχεύει. γ) Με την άνευ προηγουμένου τα 40 τελευταία χρόνια πολιτική εκτροπή της χώρας, την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, την αυταρχικοποίηση της εξουσίας, την ποινικοποίηση κάθε αντίστασης.

Ποιοι είμαστε:

Οι φίλοι της ΑΡ.ΕΝ. είμαστε προπτυχιακοί φοιτητές πολιτικών επιστημών που ανήκουμε στον χώρο της ριζοσπαστικής ενωτικής Αριστεράς και προβαίνουμε σε μαζική, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, δράση πρώτον, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας εντός της σχολής και του πανεπιστημίου μας, δεύτερον, για να συμβάλουμε σε μια υγιή πολιτικοποίηση των φοιτητών και μια σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την πραγματικότητα και τρίτον, για να δώσουμε ένα χτύπημα στο σάπιο σύστημα των παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που το μόνο που έχει πετύχει τόσα χρόνια είναι να δυσφημίσει την ύπαρξη πολιτικών σχηματισμών εντός του πανεπιστημίου και να διώξει τους φοιτητές μακριά από την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

Οι θέσεις μας:
1) Για την σχολή:

·        Αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών-όχι άλλες κατεστραμμένες αίθουσες, περισσότερες αίθουσες για το τμήμα μας.
·        Να υπάρξει η δυνατότητα να εξετάζονται οι φοιτητές σε μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου κατά την θερινή εξεταστική περίοδο και αντίστροφα.
·        Να επιμηκυνθεί η περίοδος δήλωσης μαθημάτων καθώς πολλοί φοιτητές κάθε χρόνο μένουν εκτός προθεσμιών.
·        Να προστεθούν διατμηματικά μαθήματα επιλογής καθώς και διατμηματικά μεταπτυχιακά καθώς το γνωστικό μας αντικείμενο είναι ιδιαίτερα ευρύ.
·        Να εισαχθεί ο θεσμός της προαιρετικής πτυχιακής που θα είναι ισοδύναμη σε διδακτικές μονάδες με 3 μαθήματα επιλογής.
·        Να προστεθούν στο πρόγραμμα σπουδών μαθήματα ξένης γλώσσας.
·        Ζητούμε ξεκάθαρα και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους της σχολής μας.

2) Για την Παιδεία:

·        Διαφύλαξη του αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν και καθολικού χαρακτήρα της Παιδείας.
·        Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας ώστε να πάψει αυτή να υποβαθμίζεται διαρκώς.
·        Άμεση απόσυρση του Σχεδίου Αθηνά.
·                 Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που δούλευαν υπό το καθεστώς εργολαβίας και πλήρης κατάργηση των εργολαβιών.
·        Αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας-είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν άδεια δωμάτια στις εστίες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

3) Πολιτικές θέσεις:

·          Άμεση κατάργηση του μνημονίου και πλήρης ακύρωση όλων των πολιτικών που απορρέουν από αυτό.
·        Μονομερής διαγραφή του χρέους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομισματική πολιτική της χώρας.
·        Εθνικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και πέρασμα τους υπό τον κοινωνικό έλεγχο ώστε να λειτουργούν προς όφελος του λαού και να αποφευχθεί η διαφθορά και η κακοδιαχείριση.
·        Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.
·          Εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής της χώρας-η δημοκρατία δεν έγκειται στην ανά τετραετία εκλογή βουλευτών.
·        Αντιφασιστικές επιτροπές για να σταματήσουμε την κατρακύλα της κοινωνίας μας στα επίπεδα της Γερμανίας του μεσοπολέμου.


Σας καλούμε όλους και όλες να συνεργαστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος να μη νικήσεις είναι να μην αγωνιστείς.

Τρόποι επικοινωνίας: arenpolitikouthess.blogspot.com, arenpolitikou@yahoo.gr, facebook/ΑΡΕΝ Πολιτικων Επιστημων ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου