Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ




Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου Α. Τσίπρα την Τετάρτη 10/7. Οι συνεδριακές διαδικασίες με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και των στελεχών στην ουσία ξεκίνησαν την Πέμπτη το μεσημέρι και κυρίως την Παρασκευή οπότε και είχαν φτάσει και οι περισσότεροι σύνεδροι από όλη τη χώρα.
Η ατζέντα περιλάμβανε δύο κύρια θέματα: αφενός την διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και του προγράμματος του κόμματος, αφετέρου την κύρωση του νέου, ενιαίου καταστατικού. Από άποψη συσχετισμών κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ Αριστερής Πλατφόρμας και προεδρικών τόσο στο πολιτικό όσο και στο καταστατικό σκέλος της συζήτησης και μικρότερες τάσεις (πχ Κομμουνιστική Πλατφόρμα) να περιορίζονται σε παρεμβάσεις. Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, η Αριστερή Πλατφόρμα επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης ή και έντασης του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος και την ανάσχεση των όποιων συμβιβαστικών τάσεων αναπτύσσονται, επικεντρώνοντας στην ανάγκη καταγγελίας του εξωτερικού χρέους και παύσης πληρωμής του στο σύνολο, ως ένα δυνατό επιχείρημα στην όποια διαπραγμάτευση γίνει σε διεθνές επίπεδο. Αντιθέτως, η πλειοψηφία της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, επέμεινε στην πρότασή της για απλή υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης ώστε να αποπληρωθεί μέρος του χρέους και αφού γίνει λογιστικός έλεγχός του. Σχετικά με το οργανωτικό σκέλος, η αντιπαράθεση αναπτύχθηκε κυρίως σε σχέση με τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής και φυσικά σε σχέση με την διάλυση των συνιστωσών. Η πλειοψηφία της ΚΕ πρότεινε εκλογή Προέδρου από το συνέδριο, εκλογή ΚΕ από ένα ψηφοδέλτιο με δυνατότητα ξεχωριστής λίστας και διάλυση των συνιστωσών εντός 2 μηνών. Η Αριστερή Πλατφόρμα αντιθέτως υπερασπίστηκε την εκλογή Προέδρου από την ΚΕ και αρνήθηκε την εξαιρετικά σύντομη προθεσμία των 2 μηνών. Ιδιαίτερα για την εκλογή της ΚΕ το σύστημα με ταυτόχρονη ύπαρξη ενιαίας και ξεχωριστής λίστας στο ίδιο ψηφοδέλτιο χαρακτηρίστηκε ως καλπονοθευτικό αφού οι ψήφοι που δεν ανέφεραν ρητά ότι επέλεγαν την ξεχωριστή λίστα μετρούσαν υπέρ της ενιαίας ακόμα και αν όλοι οι σταυροί βρίσκονταν στην ξεχωριστή! Έτσι το πράγμα κατέληξε, μετά από πρόταση του Τσίπρα, στο δίπολο μόνο ενιαία λίστα ή εντελώς ξεχωριστά ψηφοδέλτια με την δεύτερη επιλογή να επικρατεί τελικά. Με αυτόν τον τρόπο καταλήξαμε στην ύπαρξη 6 διαφορετικών ψηφοδελτίων εκ των οποίων το ένα (της πλειοψηφίας της ΚΕ) θεωρούνταν ενιαίο με ανεξάρτητους υποψήφιους και μάλιστα χωρίς δυνατότητα διαπήδησης (δυνατότητα να σταυρώσεις και υποψήφιους σε άλλη λίστα). Τα τελικά αποτελέσματα για την ΚΕ που αναδεικνύουν και την δύναμη των συσχετισμών εντός του κόμματος διαμορφώθηκαν ως εξής:
«Ενιαίο Ψηφοδέλτιο»: ψήφοι 2.294 ποσοστό 67,61% έδρες 135
«Αριστερή Πλατφόρμα»: ψήφοι 1.024 ποσοστό 30,18% έδρες 60
«Ανένταχτοι Εντός ΣΥΡΙΖΑ»: ψήφοι 35 ποσοστό 1,03% έδρες 2
«Κομμουνιστική Τάση»: ψήφοι 25 ποσοστό 0,74% έδρες 2
«Παρέμβαση των Μελών»: ψήφοι 9 ποσοστό 0,27% έδρες 1
«Παρέμβαση για την Ενότητα»: ψήφοι 7 ποσοστό 0,21% έδρες 0
Από την ομιλία και διαφοροποίηση του Γλέζου την Πέμπτη το βράδυ άρχισε να πολώνεται το κλίμα μεταξύ προεδρικών κ Αριστερής Πλατφόρμας σχετικά με την κατάργηση των συνιστωσών. Παπαδημούλης από την πλειοψηφία και Νταβανέλος από την Αριστερή Πλατφόρμα ανέβασαν τους τόνους και κέρδισαν παράλληλα τις εντυπώσεις. Ο Τσίπρας επίσης κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο στις δύο ομιλίες του όπου συνέχισε την έντονη αντιπολιτευτική ρητορεία όσο και στους χειρισμούς στην εσωτερική διαδικασία. Σε γενικές γραμμές στο συνέδριο επικράτησε η λογική των συσχετισμών και το σύνολο των αποφάσεων πάρθηκαν βάσει αυτών.
Κατά την άποψή μου και τα όσα παρατήρησα ως σύνεδρος, η επικράτηση όλων ανεξαιρέτως των θέσεων της ΚΕ όπως ακριβώς προτάθηκαν και η απόρριψη των τροπολογιών των μειοψηφιών (Πλατφόρμα κλπ) δημιούργησαν δυσαρέσκεια σε πολλούς συνέδρους αφού μοιάζει οι διαφοροποιούμενοι να τίθενται στο περιθώριο. Εξάλλου, ορισμένες από τις τροπολογίες της Πλατφόρμας θα ήταν εντελώς ανώδυνο να υιοθετηθούν και θα ενισχύονταν ο συναινετικός χαρακτήρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία εκμεταλλεύτηκε και κέρδισε από το επιχείρημα περί ανάγκης ενοποίησης. Σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων η στάση της πλειοψηφίας είναι πράγματι πολύ ήπια σε πολλά ζητήματα (όπως το δημόσιο χρέος) παρά την ολοένα και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως, σε καταστατικό επίπεδο αν και τελικά η διάλυση των συνιστωσών αποφασίστηκε να γίνει εντός «εύλογου χρόνου», έγινε ένα μεγάλο βήμα με την ενοποίηση της οργάνωσης, του καταστατικού και των διαδικασιών. Ωστόσο και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι παλαιές συνιστώσες και ιδιαίτερα οι μικρότερες εξ αυτών κινδυνεύουν να χάσουν την εκπροσώπησή τους στα θεσμικά όργανα και άρα την δυνατότητά τους να εκφράζονται αποτελεσματικά στον εσωτερικό διάλογο.
Συμπερασματικά, το συνέδριο παγίωσε τις επιλογές της προηγούμενης ΚΕ σε επίπεδο πολιτικών θέσεων ενώ προχώρησε στην πολυπόθητη ενοποίηση του κόμματος. Ωστόσο έμειναν κενά που πρέπει να καλυφθούν και βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πλειοψηφικό κόμμα στην κοινωνία και στην Βουλή: οι πολιτικές θέσεις που επικράτησαν είναι αποδεκτές από τα περισσότερα μέλη χωρίς όμως να τα εμπνέουν, το κόμμα παραμένει κλειστό σε νέα μέλη και οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με την συμμετοχή της ίδιας της βάσης είναι περιορισμένες. Με άλλα λόγια και κατά την άποψη του γράφοντος το συνέδριο πέτυχε στα βασικά εφόδια για την πορεία την ερχόμενη χρονιά, ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή όχι απόλυτα με το περιεχόμενο των αποφάσεων. Στο ΣΥΡΙΖΑ όμως που προέκυψε σύντομα θα χρειαστούν και άλλα βήματα στα οποία όλοι μας θα πρέπει να είμαστε παρόντες και έτοιμοι συνεισφέρουμε. Καλούς αγώνες σύντροφοι!!

Μήττας Μιχάλης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Νομικής –
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΠΕ-ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου